Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι..» του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή στην Αθήνα


Μέσα σε μια ιδιαίτερα ήρεμη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε ηπαρουσίαση του βιβλίου «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι..» προχθες  Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, στις 7 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσαν   η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα στη Στοά του Βιβλίου, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, με τον κόσμο να συγκινείται από την βιωματική καταγραφή της ιστορίας του χωριού της Μπαμπίνης από τις αρχές του 20ού αι. μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Το βιβλίο παρουσιάζει πρωτογενές ιστορικό υλικό για την Μπαμπίνη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, την περίοδο του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου.
          Είναι λοιπόν άξια συγχαρητηρίων η πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή και  της  Ξηρομερίτικης Ιστορίας Λόγου και Τέχνης να αποτυπώσουν την τοπική ιστορία σε μια έκδοση που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και υλικό τεκμηρίωσης του ιστορικού βάρους της περιοχής μας.
      Οι εξαίρετοι ομιλητές, με τον  συντονισμό  του καθηγητή Πανεπιστημίου και προέδρου της Αιτωλικής πολιτιστικής Εταιρείας  Παναγιώτη Κοντού αναφέρθηκαν στο έργο του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο ιστορικής αξίας που μας βοηθά να  διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αντλήσουμε έμπνευση από μια δύσκολη εποχή.
       Ο Παναγιώτης Κοντός, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, προλόγισε την εκδήλωση, τόνισε ότι το βιβλίο ταξιδεύει νοερά τον αναγνώστη στον τόπο και το χρόνο, κάνοντάς τον κοινωνό του πολυτάραχου παρελθόντος και του ιστορικού γίγνεσθαι της Μπαμπίνης και έδωσε το λόγο στους ομιλητές.
    Την παρουσίαση άνοιξε η εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Αμαλία Λιοπύρη διαβάζοντας την εισήγηση τουΓυμνασιάρχη Άρη Μπιτσώρη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ξαφνικής ίωσης και μιλώντας για το βιβλίο τόνισε τον ιστορικό πλούτο του βιβλίου και την συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας της Μπαμπίνης.  Στην αρχήδιαβάστηκε το ποίημα του Άρη με τίτλο «Απουσία», με αυτοσαρκασμό για τη δική του απουσία, με χιούμορ και καταχειροκροτήθηκε.
     Αμέσως μετά μίλησε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέδειξε την αξία του έργου με επιστημονική και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση.
     Στη συνέχεια ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης με γλαφυρότητα έκανε λόγο και μίλησε με θερμά λόγια για το υπό παρουσίαση βιβλίο, αλλά και το συγγραφέα του.
      Εδώ να σημειώσουμε ότι στο βήμα ανέβηκε και ο επιμελητής έκδοσης του βιβλίουΓιώργος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και επεσήμανε ότι το βιβλίο σε συνδυασμό με τις εξαίρετες φωτογραφίες που πλαισιώνουν το κείμενο είναι ένα χρονικό της Μπαμπίνης.
        Παίρνοντας το λόγο ο συγγραφέας Αλέξανδρος  Κυριαζής ευχαρίστησε τουςπαρευρισκομένους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στο να καταπιαστεί με το θέμα λέγοντας ότι αποτελεί  καταγραφή  των παιδικών και εφηβικών αναμνήσεων από το χωριό του την Μπαμπίνη Ξηρομέρου.

      Να επισημάνουμε ότι οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εκδήλωση, παρουσίαση του λευκώματος που θα γίνει τον Αύγουστο στην Μπαμπίνη και στον Αστακό.

        Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: ο πρωθιερέας του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά πάτερ-Πόπης Βασίλειοςο πάτερ-Νεκτάριος Γερονικολός Πρωθιερέας του Αγίου Σπυρίδωνα Νέας Ιωνίας, οι Βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης και Κώστας Καραγκούνης, ο π. Υπουργός Βερυβάκης Ελευθέριος, ο π. Αντιπρόεδρος της ΒουλήςΚρητικός Παναγιώτης,  ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλειος Μουρκούσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΞηρομεριτώνΔημήτρης Στεργίου, η σύζυγος του Ακαδημαϊκού Γιώργου Μπαμπινιώτη Ροδάνθη,  η δημοσιογράφος και π. βουλευτής Σοφία Βούλτεψη,  ο π. εισαγγελέαςΜασσαλής Γεώργιος, ο Εκπαιδευτικός και πολιτευτής Ευθύμιος Δρόσοςη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, ο Κώστας Τσαπαρέλης Π. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών, ο Γιώργος Πάστραςδημοσιογράφος, οι συγγραφείς Μπάμπης Κουβέλης, Πάνος Λαζαρόπουλος, Χρήστος Κορέλλας και ο Γιάννης Καρύτσας, ο αντιστράτηγος ε.α. και συγγραφέαςΝίκος Κολόμβας, ο αντιστράτηγοι ε.α. Πέτρος Χρυσικός και  Νικόλαος Σαγάνης, ο σκηνοθέτης Τάκης Μπαμπούρης, ο Δημήτρης Φαραντούρης Διευθυντής της Ineramerican, ο Δ/ντής της Καρδιολογικής κλινικής ΝΙΜΙΤΣ Γιατρός Χάρης Παπαϊωάννου,  ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιάκαλος  ο Γιατρός Γουλές Δημήτριοςο π. δημοτικός σύμβουλος Αστακού Παναγιώτης Θανασούλας, ο εκπαιδευτικός και παραδοσιακός τραγουδιστής Βασίλης Κολοβός, η οικογένειαΣωκράτη και Μαρίας Λόη.
   Ήταν εκεί από Συλλόγους: τα μέλη της Ξηρομερίτικης Εταιρίας Λόγου  Μαρία Πίττα, Γιώργος Κουβέλης,  Γεώργιος Μπαρμπαρούσης και Χρήστος Γαζέτας, από το σύλλογο Κωνωπίνας ο Γραμματέας Χολής Θεόδωρος, από το σύλλογο Στρογυλοβουνιωτών η Πρόεδρος Πηγή Χατζή, από την Παναιτωλοακαρνανική  Συνομοσπονδία ο Βασίλης Μπουρνάζος, από το σύλλογο Αστακιωτών ο Πρόεδρος Γεώργιος Μπόνης, ο πρόεδρος συλλόγου Κατούνας  Βαγγέλης  Κουτιβής, ο πρόεδρος του συλλόγου Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, από το σύλλογο Θυρρείου ο Πρόεδρος Περικλής Μωραίτης και το μέλος Σώζου Ελευθερία, από το Σύλλογο Μπαμπίνης: ο Πρόεδρος Νίκος Κυριαζής, ο Π. Πρόεδρος Σπύρος Μπενέκος  και τα μέλη Νίκος Γατσής, Σταμουλακάτου Ντίνα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑγραμπέλουΓιώργος Τσέλιος από το σύλλογο Τρύφου: ο αντιπρόεδρος Πάνος Αγραφιώτης, οΑθανάσιος Αναγωστέλος πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας και ο Σπύρος Μπάκας,  από το σύλλογο Γουριάς η Αννα Σταμουλακάτου από το Σύλλογο Λιθοβουνίου ο Δημήτρης Αλεξανδρής, απο το Σύλλογο Ρωμιάς Πρέβεζας  Χριστόφορος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Μίλωνα Δημήτρης Ράπτης, κ.α.


 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου