Πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή βρίσκονται οι Έλληνες λόγω κρίσης

Πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές, ενώ λόγω οικονομικής κρίσης μειώθηκε, σε σχέση με το 2011, το ποσοστό εκείνων που γευματίζουν εκτός σπιτιού ή σε καταστήματα fast food. Ωστόσο, ένας στους τρεις δηλώνει πλέον, ότι λόγω οικονομικής κατάστασης, έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, καθώς δεν μπορεί να αγοράσει βασικά είδη διατροφής.
διαβαστε περισσοτερα

ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ: Οι χώροι, οι καφετζήδες και οι πελάτες τους

«Πήρε να χειμωνιάζει, πλήθυναν οι άδειες καρέκλες γύρω μου. Έχω πιάσει γωνιά και πίνω καφέδες φουμέρνοντας… Θα μπορούσα να περάσω έτσι μια ζωή ολόκληρη, αν δεν την έχω κιόλας περάσει…» Οδ. Ελύτης

Γράφει η δρ. Μαρία Ν. Αγγέλη

 Το καφενείο είναι ο χώρος στον οποίο περνούν πολλές  ώρες οι άνδρες στα χωριά του Ξηρομέρου, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.    Για τους περισσότερους το καφενείο είναι η αφετηρία και το τέρμα της καθημερινότητας τους. Από εκεί θα περάσουν για έναν γρήγορο πρωινό καφέ, που θα τους τονώσει πριν πάνε στη δουλειά τους και εκεί θα επιστρέψουν ξανά το βράδυ μετά τη δουλειά για να ξαποστάσουν με ένα καφέ ή ένα ουζάκι. Στο καφενείο οι συνταξιούχοι θα παίξουν το χαρτάκι ή το τάβλι με συντροφιά τους φίλους τους. Εδώ και οι περαστικοί από το χωριό θα σταματήσουν για λίγη ξεκούραση μετά από μια κουραστική διαδρομή, καλοδεχούμενοι πάντα από τους ντόπιους.       Το σούρουπο κυρίως, είναι η ιδανική ώρα για το καφενείο. Απαλλαγμένοι από τις δουλειές και από τα παλιόρουχ…
διαβαστε περισσοτερα

Παγκόσμια Ημέρα διατροφής

Οικολογική Δυτική Ελλάδα Πάτρα 16 Οκτωβρίου 2016


Λιγότερο κρέας για καλύτερη υγεία,  καλύτερο περιβάλλον και κλίμα. Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα διατροφής Είναι γνωστή και παλαιά η άποψη ότι «είμαστε ότι τρώμε».  Ήδη ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στη διατροφή ως καίριου παράγοντα για την διατήρηση ή την επαναφορά  της υγείας.  Ο καθένας γνωρίζει πλέον ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών, γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, αλατιού συνδέεται άμεσα και στενά με τις λεγόμενες ασθένειες του πολιτισμού: διαβήτης, καρδιοπάθειες, ορισμένοι από τους καρκίνους, υπέρταση, παχυσαρκία. Σήμερα σωρεύονται όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι το διατροφικό σχήμα που επιλέγεται από μια κοινωνία δεν επηρεάζει μόνο την υγεία καθενός αλλά και την παγκόσμια φτώχεια και πείνα καθώς επίσης και το κλίμα και τα φυσικά οικοσυστήματα. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο FAO, oΟργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ καθιέρωσε τη 16η Οκτωβρίου,  ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, μια μέρα δηλαδή, γι…
διαβαστε περισσοτερα
.....................................................................................................................