Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

ΕΥΓΕΝΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ



Για τον εμπλουτισμό του Λαογραφικού Μουσείου Μπαμπίνης και θέλοντας να συμβάλλει στη διατήρηση της Λαογραφικής Μνήμης του Ξηρομέρου, πρόσφερε η Αλεξάνδρα Καραμπέκιου του Νικολάου, από τον Αστακό (διότι με την Μπαμπίνη την συνδέουν αδελφικοί δεσμοί αίματος), τον δικό της πλήρη ΑΡΓΑΛΕΙΟ.

Έτσι γίνεται αφορμή να ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια και να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας:
  • Συνήθως κάθε Φθινόπωρο, στις αυλές των σπιτιών του χωριού μας, όλες οι γυναίκες της γειτονιάς με την Ανέμη και τα Μασούρια προετοίμαζαν τα νήματα (αφού τα έβαφαν) για την ύφανση στον αργαλειό.
  • Συνήθως κάθε χειμώνα, οι γυναίκες των σπιτιών του χωριού μας, ύφαιναν στον αργαλειό τις προίκες για τις κόρες, σύμφωνα με την παράδοση τριών χιλιάδων χρόνων, από την Πηνελόπη του Οδυσσέα στην γειτονική Ιθάκη, (με την διαφορά ότι αυτή δεν τελείωνε την ύφανση, για τον δικό της λόγο).
  • Αλήθεια, πόσα τραγούδια (ακόμη και θεατρικό έργο) έχουν γραφεί γύρω από τα ατέλειωτα παγωμένα μερόνυχτα του χειμώνα, των γυναικών, στον αργαλειό ;
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης ''ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ '', την ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ, και περιμένει να την μιμηθούν και όσοι Συγχωριανοί μας (και όχι μόνο), έχουν στην κατοχή τους ανάλογα Λαογραφικά Υλικά.
Έτσι πολύ σύντομα, να ολοκληρωθεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας και θα είναι το καμάρι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου