Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Ολυμπία Οδός: Μαθητές οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τις Σήραγγες Πανογοπούλας

Το πρώτο ταξίδι μέσα από τις σήραγγες της Παναγόπουλας είναι γεγονός και έγινε το πρωί της Τετάρτης 22/2/2017 από 360 μαθητές και εκπαιδευτικούς, στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ήταν οι τυχεροί που τις διέσχισαν πρώτοι από όλους τους επόμενους ταξιδιώτες, αφού σε ελάχιστο χρόνο πλέον παραδίδονται στην κυκλοφορία μετά από την ολοκλήρωσή του έργου της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.


Τρεις σήραγγες με συνολικό μήκος 5,3 χλμ. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, κατασκευασμένες σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο γεωλογικό τοπίο, κρυμμένες και αόρατες από τους αντίθετα κινούμενους ταξιδιώτες, έδιναν την αίσθηση ότι ταξιδέψαμε πραγματικά προς το καινούργιο και η εικόνα ξετυλιγόταν σαν ταινία στην πρώτη της προβολή.
Σε αυτό το «μοναδικό» ταξίδι συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από τα Δ. Σχ 7ο, 35ο, 46ο, 56ο Πατρών και 10ο Γυμνάσιο Πάτρας, 6ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, 1ο ΕΠΑΛ Πάτρας, Αρσάκειο Γυμνάσιο Πάτρας και Αρσάκειο Λύκειο Πάτρας.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη, που ήταν ένα ταξίδι μέσα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου, όπως ο δρόμος το ορίζει, ξεκίνησε λίγες μέρες πριν όταν στα σχολεία τους οι μαθητές/τριες των Περιβαλλοντικών Ομάδων ενημερώθηκαν μέσα από οπτικοακουστικό υλικό για το συνολικό έργο που αφορά την “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ” . Στη συνέχεια και στη διάρκεια του ταξιδιού τους, ξεναγήθηκαν on και off road από το προσωπικό της Ολυμπίας οδού σχετικά με το συνολικό προφίλ του έργου και με την ασφαλή οδήγηση μέσα στις σήραγγες.
Κατά την επιστροφή στον υπερ- κόμβο του Ρίου, κάνοντας στάση ανάμεσα στις οκτώ διαφορετικές κατευθύνεις, οι μαθητές/τριες σήκωσαν το πανώ του σχολείου τους και φωτογραφήθηκαν καταχωρώντας την εμπειρία τους στην ιστορία του έργου, του σχολείου και της ζωής τους.
Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού δήλωσε στο ypodomes.com :Η επαφή της εκπαιδευτικής κοινότητας και του τεχνικού κόσμου επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη για όλους. Πέρα από τον προφανή επαγγελματικό προσανατολισμό και τις παραστάσεις που αποκτούν τα παιδιά πάνω σε ένα άκρως διεπιστημονικό κλάδο όπως είναι αυτός των κατασκευών, υπάρχει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό.
Τα σημερινά έργα κατασκευής είναι οι αυριανοί αυτοκινητόδρομοι, στους οποίους αυτοί οι μαθητές θα είναι οδηγοί. Τι καλύτερο για την ανάπτυξη οδηγικής συνείδησης από το να έχουμε περπατήσει, αγγίξει, περιεργαστεί από κοντά όλα τα συστήματα ενός αυτοκινητόδρομου.
Αυτή ήταν η σκέψη που μας καθοδήγησε στη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμιας εκπαίδευση Αχαϊας και ειδικά με τις υπεύθυνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι οποίες πίστεψαν σε αυτή και έτσι υλοποιήθηκε αυτό το ωραίο πρόγραμμα.

Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευαν οι υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κκ. Πηνελόπη Σακοβέλη και Ιωάννα Παπαϊωάννου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κκ. Παναγιώτης Καραγιάννης και Σταυρούλα Κολλιοπούλου, η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Α/θμιας κ. Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, οι Δ/ντες και οι Εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Οι υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Δ/νσεων Α/μιας και Β/θμιας Αχαΐας Πηνελόπη Σακοβέλη και Ιωάννα Παπαϊωάννου ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνεργάστηκαν από την «Ολυμπία Οδό» και συνέβαλαν σε καθοριστικό βαθμό για να γίνει πράξη αυτή η μοναδική εμπειρία για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Το μέλλον έχει ξεκινήσει με προδιαγραφές βιώσιμης ανάπτυξης και ο δρόμος του κατασκευάζεται με συλλογική εργασία ενηλίκων και διαμορφώνεται με καινοτόμα και βιωματική εκπαίδευση παιδιών!
Ολυμπία Οδόs
ypodomes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου