Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Άγρια σπαράγγια και οβριές της άνοιξης Βλαστάρια


Από τις αρχές της άνοιξης στην εξοχή ξεκινά το ''κυνήγι'' 
αυτών των άγριων χορταρικών ( σπιράγγια-βραές έτσι τα 
λέμε στο Ξηρόμερο)που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και 
πραγματικά γίνονται ανάρπαστα.

Foto: ο Λάμπρος Πούλιος από τη Παπαδάτου Ξηρομέρου με 
ένα μάτσο σπιράγγια έτοιμα για την Αθήνα .




Τα σπιράγγια-έτσι τα λέμε στο Ξηρόμερο-είναι οι βλαστοί από το  ομώνυμο αγκαθωτό αναρριχόμενο φυτό.
Είναι αυτοφυές και  φυτρώνει σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Βέβαια όσο πιο ψηλά,είναι η περιοχή που φυτρώνουν τόσο πιο νόστιμα είναι, αλλά εκεί  αργούν να φυτρώσουν.
Τώρα που είναι Μάρτης,τα πρώτα βλαστάρια κάνουν την εμφάνισή τους,όπως και μετά τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου.
Οι βροχές και οι ζεστές μέρες του Μάρτη ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Πλούσια σε βιταμίνες και με πολλά ωφέλη,για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Φυτρώνουν συνήθως,μέσα σε φράχτες,δίπλα σε πουρνάρια και μέσα σε ασφάκες (θαμνώδες φυτό,με αποπνικτικό χνούδι).
Σε χέρσα χωράφια,θα τα βρείτε διάσπαρτα.
Σε σκιερά μέρη, κάτω από δέντρα είναι πράσινα,ενώ αν είναι στ ‘ ανοιχτά κάνουν ένα βυσσινοπράσινο χρώμα.
Πολλοί,δυσκολεύονται να τα μαζέψουν,εξ’αιτίας του χρώματός τους,δεν ξεχωρίζουν ανάμεσα στη βλάστηση.
Με περισσότερη παρατηρητικότητα,αν αποφασίσετε να μαζέψετε,θα διαπιστώσετε οτι είναι πάρα  πολλά.
Σε μια βδομάδα θα φαίνονται από μακριά.
Σε πιο χαμηλές σε υψόμετρο περιοχές,έχουν ήδη βγεί.
Όλο το Ξηρόμερο,είναι γεμάτο από  άγρια σπαράγγια .
Αυτή την εποχή είναι πολύ τρυφερά,δε χρειάζονται καθάρισμα.
Κόβουμε τα σπαράγγια,ως το σημείο που σκληραίνουν.
Πλένουμε και βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Επειδή μυρίζουν και πικρίζουν ,βράζουμε αλλάζοντας 1-2 φορές το νερό τους.
Προσθέτουμε αλάτι και στο πιάτο ελαιόλαδο και ξύδι.
Τόσο απλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου