Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
ΓΡΑΦΕΙ:O ΤΣΙΜΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ- ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Αποτελεί κοινό τόπο, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει πλήξει τον κοινωνικό και εργασιακό ιστό της χώρας μας, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει αυτή σε μια δυσμενή κατάσταση που καλείται η νέα γενιά να αντιμετωπίσει.
Η Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση ήταν μια χώρα με πολλές ευκαιρίες εργασίας για τους νέους. Πολλοί ήταν εκείνοι που δημιούργησαν μεγάλες εταιρίες και παραγωγικές μονάδες ξεκινώντας από το μηδέν.
 Ήταν ένα παράδειγμα κοινωνικής και επαγγελματικής κινητοποίησης, που έδωσε νέα προοπτική σε όλον τον εργασιακό χώρο. Στις μέρες μας όμως, αν και υπάρχει η γνώση και η εμπειρία, δεν υπάρχουν οι προοπτικές με αποτέλεσμα οι νέοι να μην έχουν το κίνητρο να ξεκινήσουν επαγγελματικές και πολύ περισσότερο επιχειρηματικές δραστηριότητες μόνοι τους, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να καταφεύγουν για εργασία στο εξωτερικό. Οι νέοι φαίνονται να χάνουν την ελπίδα και τη νεανικότητά τους και το κυριότερο να χάνουν την δημιουργικότητα πάνω στο επάγγελμά τους . Είναι πολύ οδυνηρό να βλέπεις νέους ανθρώπους – επιστήμονες με πολλά προσόντα και ικανότητες να εγκαταλείπουν τη χώρα μας και να οδηγούνται στο εξωτερικό, όχι για να δημιουργήσουν και να απολαύσουν τα αγαθά της δημιουργίας τους αλλά απλά και μόνο για να επιβιώσουν.


Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η οικονομική κρίση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια κατανάλωναν περισσότερα, από όσα παρήγαγαν. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις αντί να καταστρώσουν ένα στρατηγικό πλαίσιο αναπτυξιακής πορείας της χώρας, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του δανεισμού, το προϊόν του οποίου διοχετεύθηκε στην κατανάλωση και όχι στην ανάπτυξη. Αυτή η νοοτροπία και αντίληψη είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και αυτό θα επιτευχθεί μόνο, εάν οι νέοι πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ρισκάρουν και να δουν τι είναι αυτό που θα τους εξασφαλίσει το μέλλον τους, αποφεύγοντας τα λάθη της προηγούμενης γενιάς. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το μέλλον για τη γενιά μας με πολλές ευκαιρίες ζωής. Είναι σημαντικό να πιστέψουμε ότι το μέλλον ανήκει σε αυτόν που το δημιουργεί.
Δυστυχώς ,σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης η αγάπη για το επάγγελμα έχει αντικατασταθεί από πολλούς με το να συμβιβάζονται σε έναν απλό μισθό και να αγωνίζονται να κατακτήσουν μία θέση εργασίας, που θα τους παρέχει απλά τα εφόδια επιβίωσης, χωρίς να αναπτύξουν την επιστήμη τους. Γινόμαστε επαγγελματίες χωρίς νέες ιδέες για τη δουλειά μας και ο νους μας σταματά στην εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος και στην απλή επιβίωσή μας. Σε μια τέτοια κοινωνία που μαστίζεται από τεράστια κρίση αξιών, το μέλλον είναι δυσοίωνο εάν δεν αλλάξουμε.
 Η λύση θα δοθεί από ανθρώπους που θα αγωνίζονται για υψηλότερα ιδανικά. Διαφορετικά θα παραμείνουμε σε αυτό που ονομάζουμε Ελλάδα χωρίς μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου