Έθιμo των Χριστουγέννων: ''Η σφαγή του γουρουνιού''



Εξέχουσα θέση στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατείχε το κρέας και ιδιαίτερα το χοιρινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παλαιότερα χρόνια το κρέας αποτελούσε «είδος πολυτελείας», το οποίο καταναλωνόταν στις γιορτές



Σαν ιεροτελεστία γινόταν σε κάθε οικογένεια η σφαγή του γουρουνιού, το οποίο εξέτρεφαν για το σκοπό αυτό. Το γουρούνι αναλάμβαναν να το σφάξουν οι άντρες του σπιτιού την παραμονή των Χριστουγέννων
Τα μέλη της οικογένειας αντάλλαζαν μεταξύ τους ευχές. Το κρέας του γουρουνιού αποτελούσε το κύριο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο γεύμα, όπως άλλωστε και σήμερα. Επίσης έφτιαχναν λουκάνικα , τα οποία κρεμούσαν μέχρι να στεγνώσουν, ενώ το λίπος το αποθήκευαν σε δοχεία και το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική, έτσι εξασφάλιζαν το κρέας και το λίπος (τσιγαρίδες) για πολλούς μήνες.



Το έθιμο συνεχίζετε και στις ημέρες μας 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.....................................................................................................................