Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Μπαλωματής, θεριστής, γαζώτρια, πλανόδιος έμπορος: επαγγέλματα που χάθηκαν στην Ελλάδα της αφθονίας και του καταναλωτισμού. Κάποια απ΄ αυτά θα «αναστήσει»η οικονομική κρίση...
Επαγγέλματα που χάθηκαν ή άλλαξαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου είναι πολλά. Οι μεταβολές ακολούθησαν τα βήματα της ελληνικής κοινωνίας που μετασχηματίτηκε από αγροτική σε αστική. Ο μικρέμπορος και ο πραματευτής έδωσαν τη θέση τους στο πολυκατάστημα και τις πολεθνικές, ενώ ταυτόχρονα η χειρωνακτική εργασία έδωσε την θέση της στον υπάλληλο γραφείου. 
Ο πελάτης έγινε καταναλωτής και ο βερεσές αντικαταστάθηκε από την πιστωτική κάρτα.

 Οι παλιές φωτογραφίες μας βοηθούν να δούμε αυτές τις αλλαγές μέσα στο χρόνο. Φωτογραφίες της Βούλας Παπαιωάννου, της Nelly και άλλων πρωτοπόρων της εικόνας μας «διδάσκουυν». 

Στην αρχική φωτογραφία ο πλανόδιος έμπορος κουβαλά τα προς πώληση προϊόντα με τη βοήθεια του γαϊδαράκου μέσα σε δύο αυτοσχέδια ντουλάπια με συρμάτινη πρόσοψη. 
Στο χέρι του ο ψιλικατζής κρατά ένα κουδουνάκι το οποίο χτυπάει για να καλέσει τους υποψήφιους πελάτες του στον Πειραιά. Φωτογράφος είναι ο Περικλής Παπαχατζιδάκης.... 

 http://www.mixanitouxronou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου