ΚΑΤΟΥΝΑ: ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ "ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΩΩΝΣε τούτον εδώ τον Ιερό χώρο του Ξηρομέρου, τούτη την Ιερή μέρα, για 8η φορά διοργανώνεται  φέτος το προσκλητήριο ηρώων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες της δικής μας γης που την  πότισαν με το αίμα τους, ορμώμενοι από τον πόθο για μια λεύτερη πατρίδα. 

Ετούτη η στιγμή είναι από τις ιερότερες για την περιοχή μας, μιας και θα ακουστούν τα ονόματα εκείνων των παλικαριών, που με λερωμένη φουστανέλα και τρύπια τσαρούχια ή και ξυπόλυτοι, με ένα κρεμμύδι και λίγο ψωμί στο σακούλι τους, τρέχοντας σε λόγγους και λαγκάδια, πολεμώντας σε Ρούμελη και Μοριά, απέδειξαν ότι είναι «παίδες Ελλήνων».
Το προσκλητήριο διοργανώνεται  για 8η χρονιά φέτος και η αρχή του έγινε πριν 8 χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας. 

Φέτος διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας, την συμμετοχή του χορευτικού τμήματος Κατούνας που πρώτη φορά θα λάβει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις, την ενορία του Αγίου Αθανασίου και την τοπική κοινότητα Κατούνας.

Θα εκφωνηθούν τα ονόματα των ηρώων και  έρχεται να συμπληρώσει και να κορυφώσει την μεγάλη γιορτή στο χωριό μας μαζί με τις υπόλοιπες επετειακές εκδηλώσεις.
Μια  προσπάθεια αρκετών χρόνων για να συγκεντρώσουμε όσα ονόματα αγωνιστών ήταν δυνατόν (από αρχεία, έγγραφα και βιβλία) και συνεχίζουμε, γιατί ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός.
Η εκδήλωση θα  ξεκινήσει  με πρώτο όνομα αυτό  του προεπαναστάτη κλεφταρματολού Παναγιώτη Μεϊντάνη και θα συνεχίσει με τα ονόματα από Κατούνα, Αχυρά, Αετό, Τρύφου, Βούστρι , Κομποτή και Κωνωπίνα.

Katounanews
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου