Τα «Ορφικά Παραδοσιακά Μπαλέτα» του Κώστα Μπατσή στη «Να η ευκαιρία».(Σπάνιο βίντεο δείτε το)


Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν ο ο πασίγνωστος και καταξιωμένος σήμερα Ηπειρώτης χοροδιδάσκαλος Κώστας Μπατσής, από την Πλατανούσα Ιωαννίνων, εμφανίστηκε με τα «Ορφικά Παραδοσιακά Μπαλέτα» που είχε ιδρύσει στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία» που πρόβαλε η δημόσια τηλεόραση.

Την εκπομπή παρουσίαζε η Ρένα Καπιτσαλά και την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο συνθέτης Γ. Κατσαρός, ο σκηνοθέτης Γρ. Γρηγορίου, η δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου, η κριτικός Σύλβα Ντάριο και ο δημοσιογράφος-στιχουργός Λ. Παπαδόπουλος.
Η εκτέλεση των χορευτικών από τα μικρά κορίτσια υπήρξε άψογη και απέσπασε το θαυμασμό όλων των μελών της κριτικής επιτροπής, η οποία επιβάβευσε τα μικρά κορίτσια και κατ΄επέκταση το δημιουργό τους, χοροδιδάσκαλο Κώστα Μπατσή, με πέντε δεκάρια. Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής έκαναν διάφορες ερωτήσεις στον Κ. Μπατσή, από τις απαντήσεις του οποίου αναδείχτηκε το σημαντικό έργο που επιτελούσε και επιτελεί ακόμη και σήμερα ανιδιοτελώς. Αυτό θα το διαπιστώσετε από τα όσα επεσήμανε η Ρ. Σώκου στο βίντεο που ακολουθεί.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η προσφορά των μουσικών που καθοδηγούσαν αφιλοκερδώς την παρουσίαση του μπαλέτου, αλλά και τις πρόβες του. Στο κλαρίνο ο Ν. Φιλιππίδης, στο βιολί ο Αχ. Χαλκιάς, στο λαούτο ο Κ. Φιλιππίδης και στο ντέφι ο Γ. Γευγελής.Με την ευκαιρία της επαναδημοσιοποίησης της εμφάνισης των «Ορφικών Παραδοσιακών Μπαλέτων» στην εκπομπή «Να η ευκαιρία» μετά 40 χρόνια, περίπου, οφείλουμε να συγχαρούμε και δημοσίως τον αγαπητό μας δάσκαλο Κώστα Μπατσή για τα όσα πολλά και καλά μας πλούτισε. Τόσο στο μουσικοχορευτικό τομέα, όσο και στις ανθρώπινες αξίες, το σεβασμό στην παράδοση, την αξιοπρέπεια, το ήθος, τα έθιμα, την αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και την πατρώα γη, την ανιδιοτελή προσφορά.
Καλέ μας Κώστα να είσαι καλά, μας έκανες όλους περήφανους.
Φιλικά Μπ. Αρτ.

O Κώστας Μπατσής (ο μπαρμπα Κώστας)Ηπειρώτης της παράδοσης και του πολιτισμού '' φίλος της Μπαμπίνης '' διαβάζει ''εν Μπαμπίνη'' εφημερίδα του εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης .

romianews
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.....................................................................................................................