Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

ΑΣΤΑΚΟΣ: Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής(Φωτο Χρήστος Μπόνης)
 Στο ιδιαίτερου κάλους  εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που το συναντάς λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Αστακό  τελέστηκε και χθες ο εσπερινός για την εορτή της Αγίας Παρασκευής.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι  εκατοντάδες προσκυνητές παρακολουθήσαν την ακολουθία του Εσπερινού μέσα σε κλίμα κατάνυξης αλλά και θλίψης και πόνου για τα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς προ λήγω ημερών στην Αθηνά. Οι προσευχές όλων συναντήθηκαν με τις προσευχές  των υπολοίπων Ελλήνων  για αίσιο τέλος των αγνοούμενων.


Να επισημάνουμε ότι το πανέμορφο αυτό Εκκλησάκι είναι το ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ ΤΩΝ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ . Κάθε χρόνο παρ ότι η απόσταση είναι σχετικά μεγάλη , (διότι βρίσκεται έξω απο το φυσικό όριο του Αστακοί)  οι ροές των προσκυνητών που προσέρχονται  για να συμμετάσχουν στην ακολουθία του Εσπερινοί είναι πολύ μεγάλες  . . . Από πολλά χρόνια η Αγία Παρασκευή ήταν στις καρδιές των Αστακιωτών  , μάλιστα με τέτοια αγάπη αφοσίωση και προσήλωση που έτεινε να χαρακτηρισθεί από κάποιους και σαν πολιούχος της πολύς . 
Από πολύ νωρίς , άλλοι με τα ποδιά μέσα από διάφορα μονοπάτια , άλλοι με Ι,Χ  ξεκινούν την πομπή η τη πεζοπορία για να συγκεντρωθούν στο πλακόστρωτο χώρο του ναού όπου τα κοφίνια με τον άρτο και το σιτάρι καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο μέρος της έκτασης  που είναι χωροθετημένο για   να τελεστεί ο Εσπερινός Οι ιερείς και οι ιεροψάλτες προσπαθούν να μεταφέρουν μέσα από τους ψαλμούς την ιερή στιγμή της ακολουθίας στις καρδιές των παρευρισκόμενων υπό το άγρυπνο βλέμα της  ΙΕΡΗΣ Εικόνας της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ η οποία είναι στολισμένη με πανέμορφα λουλούδια καταλαμβάνει την πιο εξέχουσα θέση μπροστά από την είσοδο του Ναού .

Στο τέλος μετά την ομιλία του Ιερέα για την ζωή της Αγίας , οι επίτροποι άλλα και κάποιοι εθελοντές , αφοί μαζέψουν  τον άρτο  και τον τοποθετήσουν σε κοφίνια σε ομοιόμορφα(κομμένα) κομμάτια , ο ιερέας στην   έξοδο του Ναού, τον μοιράζει στους εκκλησιασθέντες που αποχωρούν για την επιστροφή στον Αστακό με την ευχή και του χρόνου να βρεθούμε όλοι μαζί πάλι εκεί.
Να επισημάνουμε επίσης την   σημαντική παρουσία ενός μεγάλου αριθμού αθλητών  από ομάδες του TAEKWODO που αυτό τον καιρό βρίσκονται στον Αστακό  και  συμμετέχουν  σε διεθνής αγώνες υπό την σκέπη της τοπικής ομάδας ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ , και οι οποίοι με τις όμορφες ξεχωριστές εμφανίσεις τους , έδωσαν έναν άλλο τόνο μια άλλη αίσθηση στον εορτασμό της Αγίας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου