Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

ΜΠΑΜΠΙΝΗ :ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ (φωτο)
Τη διάσωση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Μπαμπίνης, αλλά και του Ξηρομέρου, έχουν ως στόχο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι από το Σύλλογο Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης».
Στις φετινές εκδηλώσεις κορυφαία στιγμή ήταν και πάλι το «Τραγικό συμπόσιο», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 11 Αυγούστου.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν δωρεάν το περίφημο φαγητό, δηλαδή γιδίσιο (τραγίσιο) κρέας με μακαρόνια, μαγειρεμένο σε παραδοσιακά καζάνια από τον αρχιμάγειρα Σπύρο Μπενέκο (βοηθό το γιό του Σωτήρη θα είναι ο νέος ΣΕΦ)που κρατά την παράδοση και εφαρμόζει πιστά τη συνταγή των προγόνων του.


Το «Τραγικό συμπόσιο», είναι ένας πόλος έλξης για ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, αποτελεί ένα έθιμο μοναδικό στο είδος του τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο και της μεγάλης απήχησης και συμμετοχής του κόσμου που έχει.
Τα παιδιά του Συλλόγου Μπαμπίνης με τη βοήθεια και ενεργή συμμετοχή όλων των κατοίκων ετοίμασαν τα καζάνια στο χώρο δίπλα στο προαύλιο της εκκλησίας, τεμάχισαν το κρέας και έβαλαν φωτιά στα καζάνια. Η διαδικασία ξεκίνησε από το πρωί και το απόγευμα μόλις το κρέας έβρασε μαζί με τα μακαρόνια, το σέρβιραν στους παρευρισκόμενους.
Ο Σπύρος Μπενέκος κατα τη διάρκεια του βρασίματος του τράγου προσέφερε δωρεάν στους συγχωριανούς και φίλους βραστή μοσχαροκεφαλή .
Στην εκδήλωση περαβρέθηκαν Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης ο πρώην δήμαρχος Π.Στάικος ο Αντιδήμαρχος Θ.Λιβάνης οι δημοτικοί σύμβουλοι Π.Ζαζέτας-Θ Ρετούλης ο πρώην πρόεδρος ΠΑΝΣΥ Αλέκος Σάββας,ο πρόεδρος του συνδέσμου Χρισοβιτάνων Ξηρομέρου  ΄΄ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ΄΄ Ταξιάρχης Σάββας
 Συγχαρητήρια στα παιδιά της Μπαμπίνης που στηρίζουν, συνεχίζουν και διαδίδουν την λαϊκή μας παράδοση, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 


Περισσότερες φωτογραφίες σε επόμενη ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου