Αμπελώνες της Μπαμπίνης






 Παλαιότερα το χωριό είχε πολλά αμπέλια που έβγαζαν περίφημο κρασί. Οι Αμπελώνες της Μπαμπίνης ήταν στις αρχές του 17ου αιώνα φημισμένοι. Η αποδοτικότητά τους ήταν επίσης πολύ μεγάλη και μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαγόταν. Στις αρχές του 17ου αιώνα οι εξαγωγές έφτασαν τα 800 βαρέλια το χρόνο, περίπου 40.000 οκάδες ή 52.000 κιλά. Κατά την τουρκοκρατία τα αμπέλια περιήλθαν στους τούρκους. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Πασάς των Ιωαννίνων έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο κρασί του χωριού. Πολλά αμπέλια είχε η Μονή του Αγίου Γεωργίου Πόρτας και το Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Τα πιο πολλά αμπέλια ήταν στην περιοχή που ονομάζουμε Αμπέλια. Ο 'Αγγλος τοπογράφος και νομισματολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Λήκ (αρχές 19ου αιώνα) που πέρασε από το χωριό γράφει στο ημερολόγιό του ότι τα αμπέλια της Μπαμπίνης έδιναν 500 βαρέλια των 50 οκάδων κρασί το χρόνο.
πηγή:βιβλίο Γ.Σ.Μπαρμπαρούση ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΡΧΑΙΕΣ ΦΟΙΤΙΕΣ εκδόσης Ίαμβος 2009

Σήμερα λοιπόν αρκετοί είναι οι Μπαμπινιώτες που ασχολούνται με τα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας με  ντόπιες ποικιλίες αλλά και άλλες

Δείτε foto:από τους αμπελώνες της Μπαμπίνης όσες τουλάχιστον μπορέσαμε να φωτογραφίσουμε

αμπελώνας περιοχή βρανά Γ.φ.Θανασούλας βιολογικής καλλιέργειας ξερικό,χρησιμοποιούνται οργανική λίπανση,χλωρή λίπανση


ποικιλίες,ερυθρά: καμπερνέ, Αγιωργίτικο,Σιράχ Λευκά:Ασύρτικο,Σοβιγιόν μπλάν



















αμπελώνας περιοχή βρανά βιολογικής καλλιέργειας Δ.Κατερινόπουλος. ποικιλίες ροδίτη, φράουλα,κοντοκλάδι







αμπελώνας περιοχή Κατσιμέντο Θ.Ζαρκαδούλα.ποικιλίες ροδίτη,ασύρτικο.μαυρούδι








αμπελώνας περιοχή Ελιά  Α.Τσακαλογιάννη ποικιλίες ροδίτη,σιράχ










αμπελώνας περιοχή Αι-Λιάς Ν.ευαγ.Παλιούρας ποικιλίες αυγουστιλίδη,ροδίτη





αμπελώνας περιοχή Λάμπρες Γ.Β.Ηγούμενος νέο αμπέλι ενός έτους με ντόπια ποικιλία μοσχοστάφυλλο, κοντοκλάδι,ροδίτη,αυγουστιλίδη,μαυρούδι








αμπελώνας περιοχή Αχούρια Γ.Σ.Μπαρμπαρούση ποκιλία ντόπια,ροδίτη






Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.....................................................................................................................