Χρήστος Κολοβός:Τοποθέτηση εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών στα χωριά μας.ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥΣε μία εποχή που η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι το ζητούμενο στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας πρέπει να έχουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Φυτείες 6/7/2016
Τοποθέτηση εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών στα χωριά μας.


Τα χωριά μας στερούνται της απαραίτητης ιατρικής κάλυψης και πολλοί συνάνθρωποι μας χάνουν την ζωή τους από ξαφνική ανακοπή καρδιάς σε πολλούς δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους, και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ανάνηψης εκείνες τις στιγμές, είναι να υπάρχει ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής έτοιμος προς χρήση. Να τοποθετηθούν εκεί που δεν υπάρχει γιατρός και που βρίσκονται μακριά από τα Κέντρα Υγείας Αστακού –Κατούνας και Μύτικα ή τα νοσοκομεία Αγρινίου- Μεσολογγίου.
Ο Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ( AED ), είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης ,τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητα του. Αποκλειστικός στόχος είναι να μεγαλώσει ο αριθμός ευκαιριών για να σωτηρία των ατόμων που έχουν υποστεί ανακοπή καρδιάς.
Στην Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί σε αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, Δημαρχεία, γυμναστήρια, σχολεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, πυροσβεστικά οχήματα κλπ. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει ο αριθμός ευκαιριών για σωτηρία των ατόμων που υποστούν ανακοπή καρδίας «κοιλιακή μαρμαρυγή» όπου δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας.
Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πολίτης έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (δηλ. χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και τεχνητής αναπνοής) και από ηλικίες 12 και πάνω. Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (www.escardio.org/NR/rdonlyres/) μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή αρκεί να έχει γνώσεις καρδιοαναπνευστικης αναζωογόνησης παρακολουθώντας το ανάλογο σεμινάριο που πιστοποιεί και επίσημα την δυνατότητα χρήσης από τον κάτοχό του.
Δεν προκαλεί πρόβλημα σε ασθενή ή υγιή άνθρωπο/ Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχει ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».
Είμαι σίγουρος ότι η πρόταση αυτή θα έχει την ανάλογη υποστήριξη με εκδήλωση ενεργειών από τη Δημοτική Αρχή και θα αγκαλιαστεί και από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Ξηρομέρου.
Ναι μπορούμε και επιβάλλεται να προμηθευτούμε αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (ΑΕD). Στις 22/2/2007 με το (ΦΕΚ 219) και την εγκύκλιο της 22/8/2007 επιτρέπεται και στην Ελλάδα η χρήση των αυτόματων απινιδωτών (AED) από απλούς πολίτες. Από τότε το έχουν πράξει πολλοί Δήμοι πχ Πετρουπόλεως-Εορδαίας κλπ. Το έχει σήμερα σε μεγάλη προτεραιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου και είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση απινιδωτών σε χωριά της Ηπείρου. Πριν λίγους μήνες τοποθέτησε απινιδωτές ο Δήμος Αλμυρού. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας πείσει περί του θέματος αυτού.
Κάθε τέτοιο μηχάνημα θα μας κοστίσει περίπου από 1200 – 1800 ευρώ σύμφωνα με έρευνα που έχω κάνει. Η δαπάνη είναι μηδαμινή σε σχέση με το ύψος του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου μας και το σκοπό για τον οποίο θα διαθέσουμε.
Παράλληλα, με την προμήθεια να μεριμνήσουμε να γίνουν και τα προβλεπόμενα ταχύρυθμα σεμινάρια πέντε και οκτώ ωρών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, σε επιλεγμένους εθελοντές κατοίκους των χωριών μας και να λάβουν την σχετική πιστοποίηση. Έτσι ανά πάσα στιγμή θα υπάρχoυν αρκετοί δημότες σε κάθε χωριό που θα χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή σε περίπτωση ανάγκης καθ’ όλο το 24ωρο. Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ άνετα μπορούν να έχουν αυτή την εκπαίδευση. (Μερικοί την έχουν ήδη). Τόσο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες θα επεμβαίνουν όπου χρειαστεί με το όχημα που διαθέτουν αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες θα μπορούν να επεμβαίνουν μετά από τηλεφωνήματα και επαφές μεταξύ των. Εκπαίδευσης να τύχουν και υπάλληλοι του Δήμου. Έτσι θα υπάρχει ένα δίκτυο κατάλληλων εκπαιδευμένων πολιτών (εργαζόμενων και εθελοντών). Θα υπάρχουν αναρτημένα τα ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα σε κάθε θέση που θα υπάρχει απινιδωτής και σε επιλεγμένα σημεία των χωριών. ΠΧ Κοινοτικά καταστήματα- Δημόσια κτίρια-Δημαρχεία-Σχολεία-Γήπεδα κλπ -Επιλεγμένοι ιδιωτικοί χώροι πχ κεντρική καφετέρια - καφενείο κλπ.
Τα παραπάνω να μελετηθούν από επιτροπή με τους προέδρους των χωριών, τους δημοτικούς συμβούλους ιατρούς που έχουμε, τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, ιατρούς των Κέντρων Υγείας, καθώς και εθελοντές ιατρούς που θα προσφέρουν για τον συνάνθρωπο. Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί με μέριμνα της Δημοτικής Αρχής να καταλήξει στον αριθμό των απινιδωτών που θα προμηθευτούμε, τις θέσεις που θα τοποθετηθούν καθώς και το δίκτυο των δημοτών που θα τους χρησιμοποιούν, το οποίο δίκτυο θα πρέπει να ανανεώνεται περιοδικά, για ευνόητους λόγους αποχώρησης κάποιου δημότη.
Εμπρός λοιπόν για τους συμπολίτες μας, αφού δεν μας στέλνουν γιατρούς στα χωριά μας και μία ζωή υποσχέσεις είναι οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι, σε όποια θέση και αν βρίσκονται.
Εμπρός λοιπόν. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με τα τσιμέντα. Σε μία εποχή που η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι το ζητούμενο στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας πρέπει να έχουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Να ευχαριστήσω τον φίλο και συγχωριανό Φυτειώτη Κωνσταντίνο Κοφτέρη που εργάζεται στο ΕΚΑΒ, για τις συζητήσεις που έχω κάνει επί του θέματος, την βοήθεια που μου έδωσε με τις γνώσεις του και που πρόκειται να δώσει και στο τόπο του, με ότι μπορεί να προσφέρει.
(Υ.Γ Για όλα τα παραπάνω δεν κατέχω το αλάθητο και οποιαδήποτε παράλειψη ή σφάλμα να συμπληρωθούν -διορθωθούν)
Κολοβός Χρήστος Ταξίαρχος ε.α Δημοτικός Σύμβουλος ΞηρομέρουΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα,22.8.2007
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α\οικ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄ ΠΡΟΣ
Πληροφορίες:Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
ΤΗΛ 210 5231107 (ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)
Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
ΘΕΜΑ: « Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή ή Απινιδιστή σε Δημόσιους Χώρους. »
ΣΧΕΤ: 1. Η αριθμ. 1409/6.6.2007 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
2. Η πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑΝ) του ΚΕΣΥ.
Σας γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ 219/τΒ/22.2.2007 δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση Υ4Α/οικ.15576 «ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ(ΚΑΑ)».
Με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση καθορίσθηκε ότι πέραν της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων, παραιατρικό προσωπικό…) στην Βασική Υποστήριξη ζωής και στην Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (ΑΕΑ), δύναται να εκπαιδευτούν και οι μη επαγγελματίες υγείας (πολίτες) στα ανωτέρω , με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση.
Με τη παρούσα εγκύκλιο επιδιώκεται η θέσπιση βασικών κανόνων χρήσης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδιστών (ΑΕΑ) και Απινιδιστών από μη ιατρούς λειτουργούς υγείας και γενικό πληθυσμό για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής , ως ακολούθως:
Ι. Βασικοί Ορισμοί
Καρδιακή Ανακοπή (ΚΑ). Είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δυο.
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΑ) είναι η αλληλουχία των ενεργειών που αποσκοπούν στην επαναφορά του θύματος καρδιακής ανακοπής στη ζωή.
Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (Β-ΚΑΑ) ή Βασική υποστήριξη της ζωής, είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, δηλαδή της αναπνοής και της κυκλοφορίας, με απλά μέσα, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Στη Β-ΚΑΑ περιλαμβάνεται η εφαρμογή θωρακικών Συμπιέσεων και Αναπνοών, ως και αυτόματου εξωτερικού απινιδισμού.
Ανανήπτης- ΔιασώστηςΟποιοδήποτε εκπαιδευμένο άτομο είναι παρόν στο επεισόδιο ΚΑ και συμβάλλει στη διάσωση του θύματος.
Απινιδισμός είναι η διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος δια μέσου του μυοκαρδίου, με στόχο τη μετατροπή θανατηφόρου αρρυθμίας (κοιλιακή μαρμαρυγή και άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία) σε ρυθμό συμβατό με τη ζωή.
Απινιδιστής είναι μια συσκευή που ανιχνεύει τον καρδιακό ρυθμό και διοχετεύει ρεύμα στο μυοκάρδιο.
Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδιστής (ΑΕΑ) είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινιδισμός (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή) . Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς.
Ο μη ιατρός χρήστης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, παρά μόνον την εκπαίδευση στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (Β-ΚΑΑ) και στη χρήση ΑΕΑ, η οποία παρέχεται είτε σε ειδικό πιστοποιημένο σεμινάριο αναγνωρισμένο από την ΕΕΚΑΑΝ του ΚΕΣΥ είτε στο πλαίσιο πιστοποιημένης από το ΚΕΣΥ επαγγελματικής κατάρτισης.
II.. Στόχος του προγράμματος
Αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής και η ποιότητα της υπόλοιπης ζωής τους.
Ενθάρρυνση εκπαίδευσης του πληθυσμού, των μη ιατρών με έμφαση σε ομάδες επαγγελματικά εμπλεκόμενες στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών (Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστικό Σώμα, Ναυαγοσώστες, Ιδιωτική ασφάλεια κ.λ.π.)
ΙΙΙ. Χρήστης του ΑΕΑ
Τον ΑΕΑ χειρίζεται οποιοσδήποτε ανανήπτης έχει εκπαιδευτεί στη Β-ΚΑΑ και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.
• Οποιοδήποτε άτομο που προσφέρει άμεση βοήθεια σε ένδειξη καλής θέλησης στο θύμα ΚΑ, με ή χωρίς τη χρήση ΑΕΑ, ακόμη και αν δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν θεωρείται ένοχο.
IV. Αναγκαιότητα εγκατάστασης ΑΕΑ
 • Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16%-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους
 • Στους δημόσιους χώρους, η ανακοπή αφορά κυρίως σε νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία και εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακή μαρμαρυγή (>85%) που είναι απινιδώσιμος ρυθμός
 • Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται άμεσα από τις δεξιότητες και την ετοιμότητα του παρευρισκομένου.
 • Στην ανακοπή εκτός νοσοκομείου, εάν δεν χρησιμοποιηθεί απινιδιστής, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την .έξοδο του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%.
 • Το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους πιο εκπαιδευμένους διασώστες και τα τελειότερα μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη.
 • Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, με τον έγκαιρο απινιδισμό, αυξάνεται θεαματικά η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογικές βλάβες.
V. Δημόσιοι χώροι εγκατάστασης ΑΕΑ
Κάθε Δημόσια Υπηρεσία, Ιδιωτική επιχείρηση. Οργανισμός, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως :
 • Αεροδρόμια, Λιμάνια
 • Υπουργεία, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Κοινοβούλιο και λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες
 • Αεροπλάνα, Πλοία
 • Αθλητικά κέντρα
 • Ξενοδοχεία, Σχολεία
 • Εμπορικά κέντρα, Σταθμοί λεωφορείων
 • Σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη.
VI. Εγκατάσταση και θέση ΑΕΑ
Έχοντας υπ' όψη τα ανωτέρω και ειδικότερα τα αναφερόμενα στις ενότητες IV και V, η εγκατάσταση ΑΕΑ καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια χωροταξίας και πιθανότητας εμφάνισης επεισοδίου καρδιακής ανακοπής. Συγκεκριμένα:
 • Εκτιμώνται χώροι με τη μεγαλύτερη συχνότητα ανακοπής (2 ανακοπές/έτος). Π.χ.
  • Σε γήπεδα 1 ΑΕΑ/15.000 θεατές
  • φυλακή 1 ΑΕΑ/όροφο
  • εμπορικό κέντρο 1 ΑΕΑ/ όροφο
  • ξενοδοχείο 1 ΑΕΑ
  • αεροπλάνο 1 ΑΕΑ
 • Επιλέγονται χώροι όπου κυκλοφορούν περισσότερα από 250 άτομα, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών , επί περίπου 16 ώρες ημερησίως.
 • Επίσης, χώροι όπου συνέβησαν περισσότερα του ενός επεισόδια ανακοπής κατά τα τελευταία 2 χρόνια
Η θέση εγκατάστασης του ΑΕΑ πρέπει να είναι προσβάσιμη (περπατώντας 1-1μιση λεπτό) και ορατή εμφανώς σε όλους.
Η θέση του ΕΑΕ πρέπει να είναι δίπλα σε τηλέφωνο για την άμεση ενεργοποίηση του ΕΚΑΒ.
VII. Προϋποθέσεις εγκατάστασης ΑΕΑ
Η εγκατάσταση ΑΕΑ στους προαναφερθέντες πολυσύχναστους χώρους είναι υποχρεωτική και επιπλέον πρέπει να:
Τηρούνται οι γραπτές οδηγίες εγκατάστασης της ΕΕΚΑΑΝ
Ελέγχεται και συντηρείται ο βασικός εξοπλισμός
Συμπληρώνονται τα στοιχεία του επεισοδίου ανακοπής (ημέρα,ώρα,όνομα θύματος, έκβαση) και αποστέλλονται στην ΕΕΚΑΑΝ.
VIII. Υπεύθυνοι του ΑΕΑ και υποχρεώσεις
του συγκεκριμένου χώρου όπου εγκαταστάθηκε ο ΑΕΑ ορίζονται τα πρόσωπα από τη δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση, τα οποία:
 • Έχουν εκπαιδευθεί στην ΚΑΑ και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό
 • Έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας του ΑΕΑ
 • Είναι υπεύθυνα για τη συμπλήρωση των στοιχείων της ανακοπής
 • Διασφαλίζουν την τυχόν αναρμόδια χρήση, δολιοφθορά ή κλοπή των μηχανημάτων
 • Τηρούν αρχείο χρήσης των μηχανημάτων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΣΩΤ.ΔΙΑΝΟΜΗ
-Γρ.κ.Υπουργού
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
-Γρ.κκ.Υφυπουργών
-Γρ. κκ.Γεν.Γραμματέων
-Γρ.κκ. Προιστ.Γεν.Διευθύνσεων
-Όλες τις Δ\νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας
του Υπουργείου
-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
-ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ(ΚΕΣΥ)
-Υ4α\3
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
-Όλα τα Υπουργεία(Δ/νσεις Διοικητικού ή Προσωπικού)
-Όλες τις Περιφέρειες (Δ/νσεις Διοικητικού ή Προσωπικού)
-Όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις(Δ/νσεις Διοικητικού ή Προσωπικού)
Με τη παράκληση να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή σε όλους του φορείς αρμοδιότητάς τους.
Θεωρήθηκε για την ακρίβεια

Ο προιστάμενος της γραμματείας
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου